Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνομώνων εν μέσω αύξησης των νοσηλειών και των νεκρών από κορονοϊό, προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα που είναι σε ισχύ.
Χτες για δεύτερη συνεχή ημέρα ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό ξεπέρασε τους 100, ενώ τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δοκιμάζουν τις αντοχές τους, γι αυτό και έτσι «φρενάρεται» κάθε σκέψη για διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα που ισχύουν από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, τουλάχιστον ως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θέλει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να φανεί στα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα έφτασαν τις 5.200 από 4.149 που ήταν στις 4 Ιανουαρίου, ενώ στο ίδιο διάστημα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ από 623 ανήλθαν στους 670.
Προς παράταση τα μέτρα
Τα στοιχεία αυτά “βαρύνουν” τις αποφάσεις των ειδικών στη σημερινή τους συνεδρίαση κατά την οποία καλούνται να εξετάσουν αν όλα τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν για ακόμη μία εβδομάδα, δηλαδή ως τα τέλη Ιανουαρίου, ή αν υπάρχει το περιθώριο από τις 24 του μήνα να επιστρέψει καταρχήν η μουσική στην εστίαση και να δοθεί το “πράσινο φως” για την αύξηση των φιλάθλων (μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) στα γήπεδα.
Στις τάξεις των επιστημόνων υπάρχουν φωνές που κρίνουν αναγκαίο τα μέτρα να παραταθούν όχι μία αλλά δύο εβδομάδες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση αλλά αναμένει αυτή των ειδικών.
Νέα έκκληση για εμβολιασμό
Κυβέρνηση και Επιστήμονες επιμένουν στην ανάγκη εμβολιασμού. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ότι «η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Παράλληλα το μήνυμα που εκπέμπεται στους πολίτες είναι μήνυμα κατά του εφησυχασμού. Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να είναι κυρίαρχη στην κοινότητα, όμως η “Δέλτα” συνεχίζει να έχει ζωηρή παρουσία και να οδηγεί σε βαριές νοσηλείες. Ώσπου να υπάρξει ακριβής εικόνα για την “μετάλλαξη Όμικρον και να αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση επιμένουν οι ειδικοί.
newsit.gr